joi, 6 iunie 2013

Joaquin Mir Trinxet - Spring

Joaquim Mir - Almendros floridos
Joaquim Mir - Ametller florit

Joaquim Mir - Arbol grande

Joaquim Mir - Crepúsculo

Joaquim Mir - Horta (Huerta)

Joaquim Mir - Maspujols (Tarragona)

Joaquim Mir - Primavera. Montserrat

Joaquim Mir - Spring (1910)

Joaquim Mir - The Big Tree, Sa Calobra (1903)

Joaquim Mir - Waters of Moguda

Joaquin Mir Trinxet - Almendros de montaña

Joaquin Mir Trinxet - Tarragona, Spain

 Joaquin Mir Trinxet  (6 ianuarie 1873 – 1940) a fost un pictor spaniol catalan cunoscut pentru culorile picturilor sale ceea ce e considerat modernismul artei catalane. Mir a studiat la Llotja apoi s-a alaturat gruparii artistice Colla del Safrà cu Canals, Nonell si Pichot. Datorita unui contract, el a putut lucra ca pictor, iar in 1899 Mir a plecat la Mallorca impreuna cu Santiago Rusiñol, unde l-a cunoscut pe pictorul mistic belgian William Degouve de Nuncques, ale carui lucrari i-au influentat opera. Lucrand in Mallorca, Mir a pictat diferite peisaje in care a imbinat forme si culori cromatice. In prima sa expozitie din Barcelona in 1901, recenziile criticilor au fost pozitive, insa publicul le-a gasit dificil de inteles. El a inceput in Mallorca un  proces artistic solitar, plin de culori fara forme, care s-a terminat dupa ce a suferit un accident in 1905. 
In 1913 s-a reintors la pozitii realistice, primind recunoasterea publicului. Din aceasta perioada, picturile lui au devenit mai  mistice, mai abstracte, iar reprezentarile  naturii erau mai intens colorate decat scenele topografice.
Printre artistii pe care i-a cunoscut in aceasta perioada si care l-au influentat s-au aflat Laureà Barrau, Santiago Rusiñol, Eugène CarrièrePierre Puvis de Chavannes si Ignacio Zuloaga.
El a fost unul dintre putinii pictori spanioli ai perioadei care nu si-a continuat  educatia artistica  in Paris. Insa l-a vizitat in mod regulat pe Casas and Rusiñol, care locuia la Moulin de la Galette in Montmartre, impreuna cu pictorul si criticul de arta Miquel Utrillo si artistul Ramon Canudas.
Mir Trinxet a contribuit cu cateva pituri murale la Casa Trinxet dupa calatoria sa la Majorca impreuna cu Santiago Rusiñol, unde  l-a cunoscut pe pictorul mistic belgian William Degouve de Nuncques  in 1899, inainte de a se muta la Reus. A inceput sa lucreze la casa in 1903.
Joaquin Mir Trinxet(6 ianuarie 1873 - 1940), pictor spaniol

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...