sâmbătă, 15 iunie 2013

Lesser Ury - Spring on Lake Garda

Lesser Ury - Spring on Lake Garda, 1905
Lesser Ury - Birkenwald im Frühling
Lesser Ury (7 noiembrie 1861 – 18 octombrie 1931) a fost un pictor si grafician  impresionist  german, asociat scolii Düsseldorf de pictura . 
S-a nascut in Birnbaum, fiul unui brutar dupa a carui moarte, in 1872, a plecat cu familia la Berlin. In 1878 Lesser a plecat de la scoala pentru a fi ucenic  la un comerciant, iar in anul urmator a plecat la Düsseldorf sa studieze pictura la Kunstakademie. Ury a petrecut o perioada in Bruxelles, Paris, Stuttgart si alte  locuri, apoi s-a reintors la Berlin in 1887.
Prima lui expozitie a fost in 1889 si a primit reactii ostile, desi a fost sustinut de Adolph von Menzel a carui influenta i-a adus  lui Ury un premiu la Akademie. In 1893 s-a alaturat gruparii Munich Secession, una dintre cele cateva grupari formate de  artistii progresivi din Germania si Austria in ultimii ani ai secolului al XIX-lea. In 1901 s-a reintors la Berlin, unde a expus cu Berlin Secession, prima oara in 1915 si in 1922, cand a avut o expozitie importanta. In acea perioada, reputatia lui Ury a crescut, iar  picturile si pastelurile lui aveau cautare. Subiectele pictate erau peisaje, peisaje urbane si scene de interior, tratate intro maniera impresionista.
Ury s-a remarcat in mod deosebit prin picturile cu scene nocturne cu cafenele si strazi in ploaie.
Lesser Ury (7 noiembrie 1861 – 18 octombrie 1931), pictor si grafician impresionist german

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...