luni, 29 aprilie 2013

Camille Pissarro - Orchard in Bloom

Camille Pissarro - Apple Blossoms Eragny,1900
Camille Pissarro - Flowering Apple Trees at Eragny,1888


Camille Pissarro (10 iulie 1830, Charlotte-Amalie - 13 noiembrie 1903, Paris) a fost un pictor francez care a jucat un rol decisiv în unificarea mişcării impresioniste şi în schimbările ce au avut loc în arta celei de a doua jumătăţi a secolului al XIX-lea, rol recunoscut ca atare cu mult mai târziu decât cel al altor pictori contemporani cu el. Prin contribuţia pe care a avut-o la formarea artistică a lui Paul Cézanne, Vincent Van Gogh, Paul Gauguin, Georges Seurat şi alţii a influenţat, deşi mai puţin remarcat, apariţia picturii moderne din secolul al XX-lea.
Din anul 1889, pictorul suferă de o boală cronică a ochilor (conjunctivită), care nu-i mai permite să lucreze în aer liber. Din acest moment va privi lumea prin fereastra atelierului. Pentru a avea posibilitatea unei tematici variate, călătoreşte des la Rouen sau la Dieppe, în Normandie. Pictează vederi de la ferestrele hotelurilor sau locuinţelor, atunci apare seria de picturi reprezentând viaţa urbană de la sfârşitul secolului al XIX-lea.
Pissarro se bucură în sfârşit de o recunoaştere a publicului şi criticii, participă la expoziţii în Europa şi America. Mulţumită testamentului lui Gustave Caillebotte, membru al grupării impresioniste, care a oferit statului francez întreaga sa colecţie de picturi, multe lucrări ale lui Pissarro sunt expuse în Muzeul Luxembourg din Paris încă din timpul vieţii artistului.
Pissarro îşi petrece vara anului 1903 la Le Havre, realizând o serie de lucrări. Moare la Paris, pe 13 noiembrie, de leucemie.

Camille Pissarro - Flowering Apple Trees at Eragny.

Camille Pissarro - Flowering Plum Tree, Eragny

Camille Pissarro - Flowering Plum Trees,1890

Camille Pissarro - Flowering Plum Trees,Pontois,1876

Camille Pissarro - Kitchen Garden with Trees in Flower, Pontoise

Camille Pissarro - March Sun, Pontoise

Camille Pissarro - Morning, Spring, Grey Weather, Eragny

Camille Pissarro - Orchard in Bloom, Louveciennes (1872)


Camille Pissarro - Pear Tress in Bloom, Eragny, Morning

Camille Pissarro - The Garden in Spring, Eragny

Camille Pissarro - Tree Tree at Eragny

Camille Pissarro - Vegetable Garden and Trees in Blossom, Spring, Pontoise

Camille Pissarro - View From Louveciennes

Camille Pissarro - Walnut Tree in Spring

Camille Pissarro - Walnut and Apple Trees in Bloom, Eragny

Camille Pissarro - Woman in the orchard

Camille Pissarro(10 iulie 1830, Charlotte-Amalie – 13 noiembrie 1903, Paris), pictor francez

Boris Kustodiev - Spring
Boris Kustodiev - Lilacs, 1906
Borisov Musatov - A tree
Boris Kustodiev - Blooming wisteria. 1912
Boris Kustodiev - Spring
Boris Mikhaylovich Kustodiev  (7 martie, 1878 – 28 mai, 1927), pictor si scenograf rus.Boris Kustodiev s-a nascut in Astrakhan intro familie de profesor de filozofie, istorie a literaturii si logica la seminarul teologic din localitate.Tatal sau a murit de tanar, iar toate afacerile si greutatile materiale au cazut pe umerii mamei sale. 
Familia Kustodiev a inchiriat o mica aripa din casa unui negustor bogat.Acolo baiatul si-a format primele impresii despre modul de viata al clasei de negustori provinciali. Artistul a retinut aceste impresii care l-au ajutat in picturile sale.Intre 1893 si 1896, Boris a studiat la  seminarul teologic si a luat lectii particulare de arta de la  Pavel Vlasov. Ulterior, din 1896 pana in 1903, s-a inscris la cursurile lui Ilya Repin de la Academia Imperiala de Arta din St. Petersburg.A luat si lectii de sculptura si grafica.Prima sa expozitie a avut-o in  1896.

Boris Anisfeld - Livadia


Boris Anisfeld - Livadia
Boris Anisfeld - Grey Day with Storm Clouds.
Boris Israëlevich Anisfeld (1878–1973) a fost un pictor si scenograf  ruso-american.

Blanche Hoschedé-Monet - Pommiers en fleurs


Blanche Hoschedé-Monet - Pommiers en fleurs
Blanche Hoschede-Monet - Wistarias at Giverny
Blanche Hoschedé Monet  a fost o pictorita frantuzoaica atata fiica vitrega cat si nora lui Claude Monet. S-a nascut in Paris pe 10 noiembrie 1865 si a murit in Giverny in 1947.
Ea a fost a doua fiica a lui Ernest Hoschedé si Alice Hoschedé. Ernest era un om de afaceri, un mare proprietar de magazine din Paris si colectionar de arta impresionista. In 1876 l-a angajat pe Claude Monet sa-i picteze cateva panouri decorative in locuinta sa, castelul Rottembourg din Montgeron. In 1877 Ernest Hoschedé a dat faliment, iar colectia lui de arta a fost scoasa la licitatie. Ernest, Alice si cei 6 copii ai lor s-au mutat intro casa in Vétheuil cu Monet, cu Camille, prima sotie a lui Monet si cu cei doi fii ai familiei, Jean si Michel. Ernest, si-a petrecut cea mai mare parte a vietii in Paris si la un moment dat si-a abandonat familia si a plecat in Belgia. In 1879 dupa moartea lui Camille Monet, Alice Hoschedé si cei doi copii ai lui Monet au locuit impreuna in Paris. In cele din urma s-a apropiat de Monet in Vétheuil, apoi s-a mutat cu el la Poissy in 1881, in final s-au stabilit in Giverny in 1883. Relatia dintre Claude Monet si Alice Hoschedé a devenit oficiala chiar daca ei nu s-au casatorit. Dupa moartea lui Ernest Hoschedé in 1891, Claude Monet si Alice Hoschedé s-au casatorit in 1892.
Blanche a fost atrasa imediat de Claude Monet. Avea 11 ani cand a descoperit arta picturii. Si-a petrecut multe ore in  atelierul lui Claude Monet, precum si in atelierul lui Édouard Manet. In 1882 Claude Monet a inchiriat o casa de vacanta in Pourville, iar Blanche a inceput sa picteze alaturi de el. Cand Claude Monet a creat seriile "Haystacks" (1890–1891) Blanche a fost complet supusa influentei lui. Blanche a devenit asistenta si eleva lui Monet. Deseori ii cara sevaletul si panzele cu o roaba, apoi isi aseza sevaletul ei in apropiere. Folosea aceleasi panze, paleta si culori si picta acelasi subiect. Pe cand se afla in Italia, Claude Monet i-a scris o scrisoare sotiei Alice Hoschedé, “Mai picteaza Blanche still, vreau sa vad ce progrese a facut?”. Lucrarile ei erau pictate en plein air deoarece nu avea un atelier.   In ianuarie 1888, pe cand se afla   in Antibes, Claude Monet a incurajat-o pe Blanche sa trimita o lucrare la Salon.
Familia Hoschedé-Monet a petrecut mult timp cu expatriatii americani. Blanche a pictat impreuna cu John Leslie Breck (1860–1899) si Theodore Earl Butler. A avut o idila cu John Leslie Breck care a fost intrerupta de Claude Monet. prin urmare, John Leslie Breck a plecat de la Giverny in 1892 dupa casatoria lui Theodore Earl Butler cu sora lui Blanche, Suzanne Hoschedé; o casatorie aprobata de Claude Monet.
In final, Blanche s-a maritat cu fiul cel mare a lui Claude Monet, Jean Monet, in 1897. Ei au locuit in Rouen si Beaumont-le-Roger pana in 1913. Ea a pictat peisaje cu pajisti, plopi, pini si raul Risle. Dupa moartea sotului ei in 1913 s-a intors la Giverny cu Claude Monet in 1914. Impreuna cu Claude Monet a plecat pentru o saptamana la casa lui Clemenceau din sudul Frantei in Saint- Vincent-du-Jar, in octombrie 1921. S-a reintors in 1927, 1928 si in 1929 si a pictat cateva lucrari pentru Georges Clemenceau, "The Blue Angel", in acelasi timp l-a ingrijit pe Claude Monet pana la sfarsitul vietii.
Majoritatea lucrarilor ei au fost pictate in Giverny si in jurul localitatii Rouen. Ea a pictat in Giverny din 1883 pana in 1897   apoi  din 1926  pana in 1947. A  adoptat o forma aproape pura de impresionism. Ea a pictat pentru propria placere. E dificil de distins lucrarile ei de cele ale lui Monet, in special din timpul primei perioade din Giverny. Paleta, pensulele, pictura si panzele erau de la Claude Monet. Ea a pictat gradina lui Claude Monet si imprejurimile ei. O  strada din Giverny ii poarta numele.

Blanche Hoschedé Monet(10 noiembrie 1865 - 1947), pictorita impresionista frantuzoaica

Berthe Morisot - Lilacs at Maurecourt

Berthe Morisot - Lilacs at Maurecourt
 Berthe Morisot s-a nascut pe 14 ianuarie 1841 la Bourges, Cher, Franta, intr-o familie burgheza instarita, care a incurajat-o, atat pe ea cat si pe sora ei, Edma Morisot, sa devina artiste. Morisot avea sa devina un pictor impresionist de mai mica importanta, dar un simbol pentru prezenta femeilor in avangarda artistica de al sfarsitul secolului XIX. 
Cand Morisot s-a decis sa studieze serios pictura, familia nu doar ca nu s-a opus, dar a sprijinit-o total. La inceput, Morisot a exersat pictand copii dupa tablouri celebre, incepand cu vechii maestri si terminand cu cei noi, avand o pasiune deosebita pentru lucrarile lui Corot.
Sursa.

Beckwith James Carroll - Under the Lilacs

Beckwith James Carroll - Under the Lilacs
James Carroll Beckwith (23 septembrie 1852 - 24 octombrie 1917)   a fost un pictor portretist american. El  s-a nascut in Hannibal, Missouri, pe   23 septembrie 1852. A studiat la National Academy of Design, New York City, unde a devenit membru, precum si in Paris (1873-1878) sub indrumarea lui Carolus Duran. Reintors in Statele Unite in 1878, treptat a devenit o figura proeminenta in arta americana. A avut un rol activ in formarea societatii The Fine Arts Society si a fost presedintele  National Free Art League.

Aurel Băeșu - Primavara

Aurel Băeșu – Primavara
Aurel Băeşu (26 mai 1896, Fălticeni -  24 august 1928, Piatra Neamţ), a fost un pictor român.Mic de statură, extrem de vioi, a văzut lumina zilei într-o familie cu multe greutăţi materiale. Era fiul unui modest funcţionar de prefectură. Rămas orfan de mamă la o vârstă fragedă, s-a ataşat de a doua mamă, Natalia Băeşu, după recăsătorirea tatălui său. 
Între 1907 şi 1912 urmează cursurile gimmaziului "Alexandru Donici" din Fălticeni, unde dă dovadă de reale aptitudini pentru desen. După absolvirea acestuia, se înscrie în anul 1912 la Şcoala de Belle Arte din Iaşi unde studiază pictura timp de patru ani cu Constantin Artachino şi Gheorghe Popovici. Aici se remarcă alaturi de alti doi tineri - Mihai Onofrei şi Adam Bălţatu. Este distins de către Academia Română, în anul 1915, cu Premiul I "Lecomte de Nöuy" pentru desen.
În timpul primului război mondial este mobilizat.
Spirit cercetător, simţind nevoia unei culturi artistice mai cuprinzătoare, pleacă în Italia pentru a se înscrie la cursul liber de pictură al Institutului de Belle Arte din Roma. Aici rămâne pentru doi ani, între 1920 şi 1922.
În 1926, o nouă călătorie în Europa, cu popasuri în Franţa, Slovenia şi Ungaria, contribuie la o treptată decantare a impresiilor, la realizarea unor forme noi de expresie, cu tendinţe de simplificare decorativă.
Bolnav de tuberculoză, moare pe 24 august 1928 şi este înmormântat în cimitirul Valea Viei din Piatra Neamţ.

Auguste Cot - Spring

Auguste Cot - Spring
Pierre Auguste Cot (17 februarie 1837 – 2 august 1883) a fost un pictor francez al scolii de Academic Classicism.
S-a nascut in Bédarieux, a studiat initial la l'Ecole des Beaux-Arts in Toulouse, apoi la Paris. Acolo a studiat cu Leon Cogniet, Alexandre Cabanel si William-Adolphe Bouguereau. In 1863 si-a facut un debut de succes la Salon, iar din anii 1870,  popularitatea lui a crescut foarte repede. S-a bucurat de protectia sculptorului academic Francisque Duret, cu a carui fiica s-a casatorit si de cea a lui Bouguereau, cu care a lucrat. A castigat numeroase premii si medalii, iar in 1874 a fost facut Cavaler al Legiunii de Onoare.

Arthur Wesley Dow - Spring Landscape

Arthur Wesley Dow - Spring Landscape
Arthur Wesley Dow (6 aprilie 1857 – 13 decembrie 1922) a fost un pictor, grafician, fotograf si influent profesor de arta american.
Dow a predat timp de  30 de ani la marile institutii de arta americane printre care Teachers College, Columbia University; Art Students League din New York; Pratt Institute; si la propria scoala Ipswich Summer School of Art.Ideile lui erau destul de revolutionare pentru acea perioada, mai degraba preda decat sa copieze natura, arta trebuie creata de elemente de compozitie, ca linie, masa si culoare. Ideile lui au fost publicate in cartea  de compozitie din 1899 : "O serie de exercitii in structura de arta pentru uzul studentilor si al profesorilor(A Series of Exercises in Art Structure for the Use of Students and Teachers)". A predat multor artisti si artizani, ca Georgia O’Keeffe, Charles Sheeler, Charles J. Martin, doua dintre surorile Overbeck si la colonia Byrdcliffe.

Arthur Wesley Dow (6 aprilie 1857 – 13 decembrie 1922), pictor american

Arthur Streeton - Garden Green

Arthur Streeton - Garden Green
Sir Arthur Ernest Streeton (8 aprilie 1867 - 2 septembrie 1943) pictor australian, specializat in pictura peisagistica.

Arthur Hughes - The King's Orchard


Arthur Hughes - The King's Orchard


Arthur Hughes (27 ianuarie 1832 – 22 decembrie 1915) a fost un pictor si ilustrator pre-rafaelit englez, unchiul pictorului englez Edward Robert Hughes.
Hughes s-a nascut in Londra. Cele mai renumite picturi ale lui sunt "April Love" si "The Long Engagement", s-a inspirat din stilul lui John Everett Millais.
Hughes a murit in Kew Green, Londra, lasand aproximativ 700 picturi si desene, precum si peste 750 ilustratii.


Arthur Hughes - A Spring Afternoon

Arthur Hughes - Poll the Milkmaid

Arthur Hughes - Returning Home

Arthur Hughes - The Lady of the Lilacs 

Arthur Hughes (27 ianuarie 1832 – 22 decembrie 1915), pictor si ilustrator pre-rafaelit englez

Arthur Hacker - Spring Flowers

Arthur Hacker - Contemplation

Arthur Hacker - Innocence

Arthur Hacker - Spring Flowers
Arthur Hacker(25 septembrie 1858 – 12 noiembrie 1919) a fost un pictor clasic englez.
S-a nascut in Londra in 1858, Hacker a fost fiul lui Edward Hacker, un gravor specializat in gravuri cu animale si sporturi. A studiat la Royal Academy intre 1867 si 1880, precum si la Atelier Bonnat in Paris. A expus de doua ori la Royal Academy, in 1878 si 1910, si a fost ales academician in 1910.
sursa

Arthur Frank Mathews - Spring Dance

Arthur Frank Mathews - Spring Dance

Arnold Böcklin - Hymn to spring

Arnold Böcklin - Hymn to spring

Arnold Böcklin - Spring
Arnold Böcklin - Flora, Blumen streuend
Arnold Böcklin - Mädchen und Jüngling beim Blumenpflücken
Arnold Böcklin - Spring in a Narrow Gorge
Arnold Böcklin - Farmland in Early Spring

Arnold Böcklin (16 octombrie 1827 – 16 ianuarie 1901) a fost un pictor simbolist elvetian.
A studiat la Düsseldorf unde s-a imprietenit cu Ludwig Andreas Feuerbach. Initial, pictor peisagist, in urma calatoriilor sale in Brussels, Zurich, Geneva si Rome a cunoscut arta clasica si renascentista, precum si peisajul mediteranean.Aceste noi influente au adus figuri mitologice si alegorice in compozitiile sale.
Influentata de romantism, opera lui este simbolista cu subiecte mitologice deseori suprapuse cu pre-rafaelism. Picturile lui infatiseaza personaje mitologice, fantastice  impreuna cu constructii cu arhitectura clasica (dezvaluind deseori o obsesie fata de moarte) , creind o lume ciudata, fantastica.
Böcklin este cunoscut mai mult pentru cele cinci versiuni ale lucrarii sale "Isle of the Dead", care evoca partial un cimitir englezesc, Florence, aproape de studioul sau si unde nou- nascuta lui Maria a fost inmormantata.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...