vineri, 31 mai 2013

Ignat Bednarik - Primăvară

Ignat Bednarik - Primăvară
Ignat Bednarik - A venit primăvara
Ignat Bednarik - Idilă
Ignat Bednarik - Sărutul


Ignat Bednarik (8 martie 1882, Orşova – 11 martie 1963, Bucureşti) a fost un pictor, desenator şi artist decorator român recunoscut mai ales pentru acuarelele sale. A studiat la Şcoala Naţională de Artă din Bucureşti între 1898- 1900 ; Absolvă Academia de Arte din Paris în 1906. Opera sa artistică include lucrări de pictură, acuarelă, desen şi ilustraţie de carte. Împreună cu soţia sa, Elena Alexandra Barabaş Bednarik, a participat la seratele Cenaclului Idealist. A fost, printre altele, membru fondator al Sindicatului Artelor Frumoase din România, adept al curentului Art Nouveau şi ilustrator al cărţilor Reginei Maria a României.
Pictorul Ignat Bednarik s-a născut la 8 martie 1882 la Orşova. Părinţi săi, Adalbert Bednarik (originar din Moravia) şi Genoveva Hauschka erau cehi, la a doua lor căsătorie, având şi două surori, Genoveva şi Maria . Pe când era elev la Şcoala Superioară Traian, din Drobeta Turnu-Severin, Ignat Bednarik a câştigat primul premiu pentru lucrările sale de desen la Societatea "Tinerimea Română".
Între anii 1898 - 1900 studiază la Academia de Arte din Bucureşti sculptura şi pictura, sub îndrumarea maestrului Ion Georgescu, avându-i colegi, pe Jean Alexandru Steriadi, Teodorescu-Sion şi Constantin Brâncuşi. După absolvirea Academiei de Arte din Bucureşti pleacă pentru o scurtă perioadă de timp la Viena pentru a asista la cursurile Academiei de Arte Frumoase.
În anul 1909 s-a căsătorit cu Elena Alexandra Barabaş, care absolvise de asemenea Academia de Arte Frumoase din Bucureşti. Împreună au plecat la München pentru a studia la Academia Regală de Arte din capitala Bavariei.
Familia Bednarik şi-a făcut debutul artistic în 1910, la Paris, la Salonul de Toamnă organizat la Palatul Grand Palais.Spre sfârsitul anului 1910 soţii Bednarik se întorc în Bucureşti, pentru ca în 1913 Ignat Bednarik să expună pentru prima dată în România, în cadrul Asociaţiei Artistice Arta.După câteva prezenţe notabile în cadrul Saloanelor Oficiale, Ignat Bednarik deschide în 1915 prima sa expoziţie personală la Bucureşti.
Lucrările sale din perioada de maturitate au adus influenţa simbolismului european în România, aşa cum Alexandru Macedonski a explorat idei similare în poezie.
Official homepage about Ignat Bednarik, a Romanian Painter.

Ignac Ujvary - The Rite of Spring

Ignac Ujvary - The Rite of Spring 
Ujváry Ignác (1880-1927) a fost un pictor maghiar.

Horia Bernea - Primăvară

Horia Bernea - Primăvară
Horia Bernea - Primăvară la Poiana Mărului


Horia Bernea (n. 14 septembrie 1938, București; d. 4 decembrie 2000, Paris) a fost un pictor român, fiul sociologului și etnologului Ernest Bernea. El a deținut între anii 1990-2000 funcția de director general al Muzeului Țăranului Român.
Horia Bernea s-a născut la data de 14 septembrie 1938 în București, fiind fiul cunoscutului sociolog și etnolog Ernest Bernea (1905-1990). Între anii 1957 și 1959 Horia Bernea a urmat cursurile Facultății de Matematică și Fizică a Universității București, între anii 1959 și 1965 – Școala Tehnică de Arhitectură și între anii 1962-1965 Institutul Pedagogic (secția Desen).
A debutat public ca pictor în anul 1965 la Cenaclul Tineretului al Uniunii Artiștilor Plastici.
A fost membru al grupului de la Poiana Mărului, membru al grupului "Prolog", a lucrat în taberele de creație de la Văratec și Tescani, apoi la Paris și în sudul Franței, în Provence.
În anul 1990 Andrei Pleșu, ministrul Culturii de atunci, l-a numit pe pictorul Horia Bernea în funcția de director general al Muzeului Țăranului Român, funcție pe care a deținut-o până la moartea sa. În prealabil, el a fost consultat asupra denumirii muzeului, oprindu-se asupra celei de Muzeu al Țăranului Român.
După o serie de expoziții temporare, abia în primăvara anului 1993, Muzeul a fost deschis cu o primă parte a expunerii permanente, pusă sub semnul generos al Crucii. A urmat deschiderea sălilor cu icoane în anul 1994, iar în anul 1996 inaugurarea etajului Muzeului, sub titlul semnificativ "Triumf".
Directoratul a reprezentat o mare împlinire a activității de maturitate a lui Horia Bernea. El a ctitorit cel mai important așezământ de cultură tradițională din România, organizat după toate exigențele muzeisticii contemporane. În anul 1994, omului de cultură Horia Bernea i s-a decernat, de către Fundația Culturală Română, Premiul pentru contribuția adusă la recuperarea tradițiilor spirituale ale civilizației țărănești, la care se adaugă Marele Premiu "George Apostu".
În anul 1996 muzeul a fost răsplătit cu înalta distincție "European Museum of the Year", premiul pentru cel mai bun muzeu european al anului pentru prima dată acordat unui muzeu aparținând unei țări din estul Europei .
Horia Bernea a decedat în seara zilei de 4 decembrie 2000, la Paris, după ce suferise o dificilă intervenție chirurgicală pe cord deschis. Corpul său a fost adus în țară și înmormântat la Biserica Mavrogheni, în apropiere de Muzeul Țăranului Român.
Surse poze:
Wikipaintings, Artmark, Artindex, Google

Hilda Fearon - Springtime

Hilda Fearon - Springtime
Hilda Fearon - Enchantment

Hilda Fearon - The White Parasol,1914
Hilda Fearon (14 septembrie 1878 - 1917)  a fost o pictorita engleza. S-a nascut in Barnstead, Surrey, Anglia. Intre 1897-1899 a studiat in Dresda apoi a continuat sa studieze la renumita scoala Slade School din Londra intre 1899-1904. Dupa aceea a continuat sa lucreze independent cu Algernon Talmage la St. Ives in Cornwall. Specialista in diferite subiecte, ea a fost remarcata pentru lucrarile cu subiecte cu figuri, peisaje si natura statica. A expus mai intai la Royal Academy incepand cu 1908, precum si la Goupil Gallery, la London Salon, Royal Hibernian Academy si Royal Institute Oil Painters. 

Hermen Anglada-Camarasa - Blossoming almond trees

Hermen Anglada-Camarasa - Almendros en Flor 2 (Blossoming almond trees).
Hermenegildo Anglada Camarasa - Ametllers en flor
Hermen Anglada-Camarasa - Trees in the LandscapeHermenegildo Anglada Camarasa(1871–1959), in catalana Hermenegild (ori Hermen) Anglada Caramasa, a fost un pictor spaniol catalan.
Nascut in Barcelona, a studiat acolo la scoala Llotja. Primele lui lucrari au amprenta clar academica a profesorului sau, Modest Urgell.
In 1894 a plecat la Paris, unde a adoptat un stil personal, dupa cel al lui Degas si Toulouse-Lautrec, cu descrieri ale vietii nocturne si subiecte de interior. Insa lucrarile lui au fost marcate si de culorile intense care  anuntau fauvismul.
A murit in Pollença, pe insula Majorca si este comemorat printrun   bust de bronz pe aleea 'Pine Walk' din Port de Pollença.

Hermenegildo Anglada Camarasa (1871–1959), pictor spaniol

Henry Ryland - La Primavera

Henry Ryland - La Primavera
Henry Ryland - Almond Blossom
Henry Ryland - An allegory of spring


Henry Ryland - Girl with Apple Blossom .
Henry Ryland - Portrait of a maiden standing before apple blossom
Henry Ryland - Allégorie de la musique
Henry Ryland - Spring Blossoms 
Henry Ryland - Spring Blossoms, detail
Henry Ryland - Spring Idyll.
Henry Ryland - Spring.
Henry Ryland - Le Pommier En Fleurs
Henry Ryland - 
Henry Ryland (1856-1924), pictor englez, s-a nascut in Bedfordshire si a fost mai intai elevul lui Jean-Joseph Benjamin-Constant, apoi a lui Gustave Boulanger. A expus la RA din 1890, specializat in pictarea in acuarela de fete imbracate clasic pe terasele de marmura in stilul lui Alma Tadema. A fost si un remarcabil ilustrator si a desenat pe diferite materiale, inclusiv vitralii.
Henry Ryland (1856-1924), pictor englez

joi, 30 mai 2013

Henry Roderick Newman - Cherry Blossom Kyoto

Henry Roderick Newman - Cherry Blossom Kyoto 1898
Henry Roderick Newman - The Villa di Bellosguardo
Henry Roderick Newman - Tuscany
Henry Roderick Newman - Mt. Everett from Monument Mountain in April


Henry Roderick Newman  ( Easton, New York 1833 - Florenta, Italia 1918) a fost un pictor american. Un artist autodidact, Henry Roderick Newman a fost influentat de peisjele si scenele din natura ale lui John Ruskin. In 1872, Newman s-a mutat in Florenta, Italia pentru a studia pictura si a fost inspirat de arhitectura pe care a vazut-o acolo, precum si de capodoperele lui Giotto, Masaccio si Fra Angelico. Pictarea arhitecturii italiene a devenit specialitatea lui Newman dupa ce a constatat ca nu poate picta cu succes peisaje conventionale si picturi florale. Datorita sprijinului lui Ruskin, Newman s-a bucurat de un statut deosebit ca pictor american in Europa. A calatorit foarte mult si si-a petrecut timpul in Europa, Egipt si Japonia, intotdeauna pictand arhitectura pe care isi concentra atentia.  

Henry Moret - Spring at Clohars

Henry Moret - Spring at Clohars
Henry Moret - Spring at Pont Aven, 1902


Henry Moret (12 decembrie 1856, Cherbourg – 5 mai 1913, Paris) a fost  un pictor impresionist francez. El a fost unul dintre artistii care s-a asociat cu Gauguinla Pont-Aven in Brittany.
Se cunosc putine despre viata lui  Moret pana si-a inceput serviciul militar in 1875. Jules La Villette, comandantul lui in Lorient, cel care a observat primul talentul sau artistic, l-a prezentat lui Ernest Corroller, un profesor de desen si pictor marin. Corroller i-a predat arta picturii peisagistice pe care a practicat-o cu maestri ca  Corot si Courbet, ceea ce i-a permis sa se inscrie la École des Beaux-Arts din Paris unde in 1876 a studiat sub indrumarea lui Rudolf Lehmann, Jean-Léon Gérôme, iar mai tarziu, de prin 1880, sub indrumarea pictorului istoric Jean-Paul Laurens.
Moret a expus prima oara la Salonul din  Paris  in 1880, prezentand "La plage de Locqueltas à marée basse; côte de Bretagne". In 1888 a plecat in Pont-Aven care incepuse sa atraga un numar de artisti ca de exemplu Ernest de Chamaillard, Émile Jourdan si Charles Lavant, cu Paul Gauguin in rol de conducator. Moret a fost unul dintre primii pictori care s-a mutat in apropiere de le Pouldu care a devenit imediat noul centru de atractie pentru artistii din Pont-Aven. Opera lui a inceput sa arate semne ale curentului simbolist, probabil ca rezultat al influentei lui Gauguin.
Dupa ce Gauguin a plecat din zona in 1891, Moret a inceput sa-si dezvolte propriul stil. In 1895, el a stabilit o relatie fructuoasa cu Paul Durand-Ruel care a sustinut un numar de galerii in Paris, Londra si New York, cu accent pe impresionism. In aceasta perioada, Moret a pictat peste 600 lucrari, multe dintre ele au fost expuse in Paris si New York ceea ce i-a adus o crestere a clientelei pentru lucrarile lui. Moret a expus sapte dintre lucrarile lui bretone si la Salon des Indépendants. Dupa 1900, Moret a devenit mai absorbit de impresionism.
Henry Moret (12 decembrie 1856 - 5 mai 1913), pictor impresionist francez

sâmbătă, 25 mai 2013

Henry Herbert La Thangue - Provencal Spring

Henry Herbert La Thangue - Provencal Spring
Henry Herbert La Thangue - In a Cottage Garden
Henry Herbert La Thangue - Marsh marigolds
Henry Herbert La Thangue - A Ligurian spring

Henry Herbert La Thangue - Spring in Provence
Henry Herbert La Thangue (19 ianuarie 1859 - 21 decembrie 1929), pictor englez.
La Thangue a studiat pictura la Londra si Paris, fiind un prieten al pictorilor Stanhope Forbes si Frederick Goodall. Pentru scurt timp a fost inscris la Lambeth School of Art, pentru a se inscrie apoi la Royal Academy din 1874. In 1879 primeste o medalie de aur si o bursa, plecand la Paris, unde se inscrie la Ecole des Beaux-Arts si isi continua studiile sub indrumarea lui Jean-Leon Gerome.
Este influentat de pictura naturalista si incepe sa lucreze in aer liber, petrecandu-si verile pe coasta Bretaniei impreuna cu Forbes si alti tineri pictori. In 1883 pleaca impreuna cu James Havard Thomas la Donzere, unde continua sa lucreze, in principal peisaje rurale.
sursa

Henry Herbert La Thangue (19 ianuarie 1859 – 21 decembrie 1929), pictor englez

Henri-Edmond Cross - Cypress, April

Henri-Edmond Cross - Cypress, April
Henri-Edmond Cross - Printemps rosé


Henri-Edmond Cross (20 mai 1856 – 16 mai 1910) a fost un pictor francez pointilist.
Cross  s-a născut  in Douai si a crescut in Lille. A studiat la École des Beaux-Arts. primele lui lucrari, portrete si naturi statice, au fost in culorile inchise ale realismului, insa dupa ce l-a cunoscut pe Claude Monet in 1883, a pictat in culorile stralucitoare ale impresionsmului. In 1884, Cross a co-fondat Société des Artistes Indépendants impreuna cu Georges Seurat si a inceput sa devina unul din principalii exponenti ai neoimpresionismului. A inceput perioada lui de pointillism dupa ce si-a petrecut un timp alaturi de Paul Signac in 1904. Lucrarile lui ulterioare sunt in stilul Fauvist, probabil influentate de  cunostinta cu Henri Matisse.
Ultimii lui ani, afectat de reumatism, i-a petrecut in Saint-Clair, unde a murit in 1910.
Henri-Edmond Cross (20 mai 1856 – 16 mai 1910), pictor francez pointilist
sursa 1, sursa 2

Henri-Charles Manguin - L'amandier

Henri-Charles Manguin - L'amandier
Henri-Charles Manguin - Paysage de Suisse au printemps

Henri-Charles Manguin (23 martie 1874 - 25 septembrie 1949), pictor fauvist francez.
A fost elevul lui Gustave Moreau la Ecole des Beaux-Arts in Paris, la sfarsitul lui 1894, fiind apropiat de colegii sai Albert Marquet, Henri Matisse, Jean Puy si Georges Rouault, cei care vor forma grupul fovist, dupa celebra expozitie de grup din 1905, de la Salon d'Automne.
Chiar daca stilul folosit de Manguin este mai putin indraznet decat cel al lui Matisse, artistul respingea orice traditie in favoarea fovismului, cu perspective stranii si jocuri de umbre, lumini si texturi.
Henri-Charles Manguin (23 martie 1874 - 25 septembrie 1949), pictor fauvist francez

Henri Martin - Flowering garden in Spring

Henri Martin - Flowering garden in Spring
Henri Martin - Cultivation of the Vines

Henri Martin - Etude pour les Champs Elysees

Henri Martin - Groupe de Maisons a Saint Cirq Lapopie

Henri Martin - Idylle

Henri Martin - La Maison de Marie-Louise au Printemps à la Bastide-du-Vert

Henri Martin - La Pergola au Printemps

Henri Martin - La Vert a Labastide du Vert au Printemps.

Henri Martin - Labastide du Vert near Presbytere

Henri Martin - Labastide du Vert

Henri Martin - Labastide in Spring behind the Presbytere.

Henri Martin - Landscape near Toulouse

Henri Martin - Le Lot a Saint Cirq Lapopie

Henri Martin - Les Glycines

Henri Martin - The Bridge at Labastide du Vert in Spring

Henri Martin - The Pensive Young Woman

Henri Martin - The Rose Robe

Henri Martin - The Tree

Henri Martin - Trees in bloom

Henri Martin - Trees in flower.

Henri Martin - Valle du Vert with Shepherdess
Henri Martin - House Of Marie Louise In Labastide, 1920


Henri-Jean Guillaume Martin (5 august 1860 - 12 noiembrie 1943) a fost un pictor impresionist francez. S-a nascut in Toulouse dintrun tata francez si o mama de origine italiana.A insistat sa-si convinga tatal sa-i permita sa devina artist. Si-a inceput cariera in 1877 la Scoala de Arte Frumoase din Toulouse sub tutela lui Jules Garipuy (elev de-a lui Eugène Delacroix). In 1879, Martin s-a reintors in Paris si cu o bursa si-a continuat studiile de arta in studioul lui Jean-Paul Laurens.
Patru ani mai tarziu a castigat prima sa medalie la Salonul din Paris, unde si-a expus lucrarile in prima sa expozitie dupa trei ani, in anul 1886. La un an dupa ce a castigat prima sa medalie, Martin a primit o bursa pentru o calatorie in Italia, unde a studiat lucrarile maestrilor Giotto si Masaccio. Lucrarea sa din 1889 pentru Salonul unde a castigat medalia de aur a fost considerata ca apartinand genului pointilist. In acelasi an a devenit membru al Legiunii de Onoare. La Expozitia Mondiala din 1900 World Fair a primit Marele Premiu pentru opera sa. In aceasta perioada s-a imprietenit cu Auguste Rodin. Chiar daca opera neo-impresionista a lui  Martin nu e  considerata revolutionara, lucrarile sale au fost bine primite, artistul fiind asociat cu pictorul simbolist, Puvis de Chavannes. Datorita temperamentului sau introvertit, Martin s-a hotarat sa se mute din Paris. Dupa un deceniu de cautare a caminului ideal, Martin a cumparat Marquayrol, o mosie  cu vedere spre La Bastide du Vert, langa Cahors. A creat cele mai bune lucrari ale sale in acest loc linistit si a murit acolo in 1943.
Henri Martin (painter)

Henri Martin(5 aug 1860 - 12 noi 1943), pictor impresionist francez (landscapes and seascapes)
Henri Martin(5 august 1860 - 12 noiembrie 1943), pictor impresionist francez (people and life)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...