duminică, 5 octombrie 2014

Pisici in pictura(III)

Julius Adam - The Kittens' SupperPisici in pictura(I)
Pisici in pictura(II)
Pisici in pictura(IV)
Pisici in pictura(V)Julius Anton Adam, poreclit "Adam Katzen" (18 mai 1852 in Munich - 23 februarie 1913 in Munich) a fost un pictor de animale, de compozitie si litograf german . Julius Adam. A devenit elevul lui Michael Echter, apoi a studiat pictura la Academia de Arte Frumoase din Munich cu Wilhelm von Diez . In 1882 a inceput sa picteze pisici cu aceste picturi a avut un mare succes.


Émile Munier - Her Best Friend
Émile Munier - Playing with the Kitten

Émile Munier - Playing with the Kitten

Émile Munier - The Favorite Kitten

Émile Munier - Two Girls With A Basket Of Kittens

Émile Munier (2  iunie 1840 – 29 iunie 1895) a fost un pictor academic francez si student al pictorului William-Adolphe Bouguereau.
Émile Munier s-a nascut in Paris si a locuit cu familia sa pe strada 66 rue des Fossés, St. Marcel. Tatal lui, Pierre François Munier, era fost un artist tapiter la Manufacture Nationale des Gobelins, iar mama lui, Marie Louise Carpentier, lucra intro tesatorie de casmir.
Émile si cei doi frati ai sai, François si Florimond, erau artisti talentati si-si petreceau o parte din timp la Gobelins. In timpul pregatirii,  Emile a dezvoltat o stransa relatie cu profesorul Abel Lucas si familia lui. In cele din urma s-a casatorit cu fiica lui Abel,  Henriette.
In anii 1860, Munier a primit trei medalii la Beaux-Arts, iar in 1869 a expus la Salonul din  Paris. A devenit un mare suporter al ideilor Academice si un discipol al artistului Bouguereau, ale carui subiecte vor fi o importanta sursa de inspiratie pentru tanarul Munier. In 1867, Henriette a dat nastere unui baiat, Emile Henri. Dupa sase saptamani de la nastere, dupa ce a contractat un reumatism sever, Henriette a murit prematur. In 1871, Munier a abandonat cariera de tapiter si s-a dedicat picturii; de asemenea a inceput sa predea ore trei nopti pe saptamana.
Sargine Augrand, o studenta a lui Abel Lucas si prietena apropiata cu Émile si Henriette, a atras atentia lui Émile; s-au casatorit in 1872 si au locuit intrun mic apartament si atelier. Munier frecventa  atelierul lui Bouguereau si au devenit prieteni.
In 1885 a pictat si a expus la Salonul din  Paris, lucrarea "Trois Amis" (Three Friends). Aceasta lucrare reprezinta o fetita bucalata care se juca in pat cu o pisicuta si un catel,  o lucrare ce a avut un mare succes, fiind reprodusa in multe forme si folosita in afise de publicitate de catre Pears Soap. Cu aceasta lucrare, Emile s-a afirmat ca 'pictorul' copilasilor si al animalelor lor de companie.
Printre  protectorii sai americani s-au numarat Chapman H. Hyams si sotia lui, care erau importanti colectionari de picturi contemporane franceze din secolul al XIX-lea si sustineau artisti ca Henner, Bouguereau, Gérôme, Vinel si Schreyer. Munier le-a pictat portretul in 1889, iar lucrarea, alaturi de cea mai mare parte a colectiei lor, se afla in Muzeul de Arta din  New Orleans.

Pierre-Auguste Renoir - Girl and Cat

Pierre-Auguste Renoir - Julie Manet with cat

Pierre-Auguste Renoir - Sleeping Cat

Pierre-Auguste Renoir - Sleeping Girl with a Cat

Pierre-Auguste Renoir - Sleeping Girl with a Cat

Pierre-Auguste Renoir - Woman with a Cat 1875

Pierre-Auguste Renoir s-a născut la 25 februarie 1841 în Limoges. Tatăl său a fost croitor. Copilăria şi-a petrecut-o în Paris, într-un cartier apropiat de palatul Louvre. La 13 ani lucrează deja ca pictor de porţelanuri, mai târziu pictează evantaie şi jaluzele, reuşind să strângă o sumă de bani pentru a putea studia pictura. Timpul liber îl petrece la Louvre, unde copiază lucrările expuse în muzeu. După un scurt timp petrecut în şcoala pictorului Charles Gleyre, în 1862 este admis în Académie des Beaux-Arts din Paris. La şcoala de pictură a lui Gleyre cunoaşte şi se împrieteneşte cu Claude MonetFréderik Bazille şi Alfred Sisley   care studiau şi ei pictura.
Denumit pe drept "pictorul bucuriilor vieţii", Renoir pictează cu pasiune până în ultima clipă a existenţii.
"Cred că n-a trecut nici o zi în viaţa mea în care să nu fi pictat" - mărturiseşte artistul cu puţin înainte de a muri. Se stinge din viaţă la 2 decembrie 1919.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...