sâmbătă, 15 martie 2014

Romaine Brooks - Spring

Romaine Brooks - Femme Avec Des Fleurs or Spring
Romaine Brooks, nascuta Beatrice Romaine Goddard (1 mai 1874 – 7 decembrie 1970), a fost o  pictorita americana care a lucrat in special in Paris si Capri.S-a specializat in portretistica si a folosit o paleta estompata dominata de culoarea gri. Brooks a ignorat tendintele contemporane artistice ca de exemplu cubismul si fauvismul, axandu-se in schimb pe curentele artistice ale secolului al XIX-le, simbolismul si esteticismul, mai ales pe lucrarile lui James McNeill Whistler. Subiectele ei au cuprins atat modele anonime, cat si aristocrati titrati. Ea este cunoscuta mai mult pentru imaginile cu femei androgine ori in haine barbatesti, inclusiv autoportretul ei din anul 1923, care este cea mai reprodusa dintre lucrarile ei.
Brooks a a vut o copilarie nefericita dupa ce tatal ei si-a abandonat familia; mama ei era abuziva, iar fratele ei era bolnav psihic. Copilaria ei a lasat o umbra asupra intregii sale vieti. A petrecut cativa ani in Italia si Franta ca studenta saraca la arte, apoi a mostenit o avere dupa moartea mamei sale in 1902. Avutia i-a dat libertatea sa-si aleaga propriile subiecte. Deseori a pictat oameni apropiati ei, ca de exemplu scriitoul si politiciaul Gabriele D'Annunzio, dansatoarea rusoaica Ida Rubinstein si partnera ei de peste 50 ani, scriitoarea Natalie Barney.
Desi a trait pana in anul 1970, ea a pictat foarte putin dupa 1925. Beatrice Romaine Goddard s-a nascut in Roma, Italia, cea mai mica dintre cei trei copii ai bogatilor americani Ella Waterman Goddard si maiorul Henry Goddard; bunicul dinspre mama a fost multi-milionarul Isaac S. Waterman, Jr. Parintii ei au divortat cand ea era mica, iar tatal a parasit familia. Beatrice a fost crescuta de mama, care era labila si a abuzat-o emotional   pe cand avea grija de fratele ei bolnav mental, St. Mar.Au locuit mai mult in New York, unde de la o varsta frageda, Goddard a trebuit sa fie dusa de langa St. Mar deoarece ataca pe oricine venea langa el. Cand avea sapte ani, mama ei a dat-o la o familie saraca ce traia intro locuinta inchiriata din New York City, apoi a disparut si a oprit achitarea banilor pentru fiica ei. Familia a continuat sa aiba grija de Beatrice, desi erau foarte saraci. Ea nu le-a spus unde locuia bunicul ei de teama sa nu se intoarca la mama ei.
In 1893 la varsta de 19 ani, Goddard si-a parasit familia si a plecat la Paris. A obtinut o alocatie modesta de la mama ei si a luat lectii de canto, apoi a cantat o perioada intrun cabaret, dupa aceea a plecat la Roma sa studieze arta. Fiind singura fata studenta din clasa ei, era neobisnuit pentru femei sa lucreze dupa modele nud, Goddard a cunoscut atunci ceea ce este hartuirea sexuala.
In vara lui 1899 Goddard a inchiriat un studio in cea mai saraca zona a insulei  Capri. A studiat putin arta in Paris, insa fondurile ei erau insuficiente. Dupa cateva luni de foame, ea a suferit o cadere nervoasa. In 1901 fratele ei St. Mar a murit. Ea s-a reintors acasa sa aiba grija de mama ei bolnava de durere si care a murit dupa mai putin de-in an in urma unor complicatii de la un diabet avansat. Avea 28 de ani cand ea si sora ei au mostenit mostenirea pe care le-a lasat-o bunicul lor, ceea ce le-a facut foarte bogate. Pe 13 iunie 1903 Goddard s-a maritat cu prietenul ei John Ellingham Brooks, un pianist fara succes si translator care se afla in mare dificultate financiara. El era homosexual, iar bisexuala Goddard nu a dezvaluit cu exactitate niciodata de ce s-a maritat cu el. Cei doi s-au certat curand dupa ce ea si-a taiat parul si si-a comandat haine barbatesti pentru o calatorie planificata in Anglia; el a refuzat sa fie vazut in public cu ea imbracata in acest fel. Ea l-a parasit dupa un an si s-a mutat la Londra.Brooks si-a petrecut restul vietii la Capri (unde el a murit in 1929). In 1904 Romaine Brooks, numele preferat de ea, a devenit nemultumita de munca ei, in particular de schemele de culori stralucitoare pe care le folosea in primele ei lucrari.A plecat la St. Ives pe coasta din Cornwall, a inchiriat un mic studio si a inceput sa invete sa creeze gradatii mai fine de gri. Cand un grup de artisti locali au rugat-o sa le arate cum lucreaza, ea le-a aratat doar cateva bucati de carton pe care incercase vopseaua in nuante de gri. Incepand de atunci, aproape toate lucrarile ei au fost dominate de gri, alb si negru, uneori cu ocru sau umber. Si-a gasit paleta de culori pe care o va folosi in intreaga ei cariera. Brooks a plecat din St. Ives si s-a mutat la Paris. Deoarece pictori ca Pablo Picasso si Henry Matisse reinventau arta in districtele bohemiene din Montparnasse si Montmartre, Brooks si-a luat un apartament in arondismentul 16, a frecventat cercurile de elita si a pictat portrete de femei bogate si titrate. Acestea au inclus-o si pe iubita ei, printesa de Polignac.  In 1910 a avut prima sa expozitie solo la prestigioasa galerie Durand-Ruel, unde a expus 13 picturi, aproape toate reprezentand femei si fete tinere. Unele erau portrete; altele reprezentau modele anonimein scene de interior sau in fundaluri monocromatice, deseori cu expresii melancolice sau retrase. Picturile erau in general naturale, cu accent pe detaliile de moda Belle Époque, cu umbrele, voaluri si palarii lucrate cu minutiozitate.
Brooks a inclus doua studii de nuduri in aceasta prima expozitie—o optiune provocatoare pentru un artist femeie in 1910. Criticii contemporani le-au comparat cu "La maja desnuda" de Francisco de Goya si "Olympia" a lui Édouard Manet . Aceasta expozitie i-a stabilit lui Brooks reputatia de artist.
Romaine Brooks(1 mai 1874 – 7 decembrie 1970), pictorita americana

Hans Thoma - An allegory of springtime

Hans Thoma - An allegory of springtime
Hans Thoma - Frühling
Hans Thoma - Early Spring
Hans Thoma - Der Rhein bei Säckingen
Hans Thoma - Mainlandschaft (Frühling)
Hans Thoma (2 octombrie 1839 – 7 noiembrie 1924) a fost un pictor german.S-a nascut la Bernau in muntii Padurea Neagra, Germania. Si-a inceput activitatea de pictor de cadrane de ceas, iar in 1859 a intrat la academia din Karlsruhe, unde a studiat sub indrumarea lui Schirmer si Des Coudres. Ulterior a studiat si a lucrat, insa fara mare succes, in Düsseldorf, Paris, Italia, München si Frankfurt, pana si-a castigat o reputatie ca rezultat al unei expozitii cu vreo 30 de lucrari in München. A murit in Karlsruhe in anul 1924 la varsta de 85 de ani. In ciuda studiilor sale cu diferiti maestri, arta lui are putine in comun cu ideile moderne si este formata partial din primele sale impresii ale vietii simple idilice din tinutul natal si din simpatia sa fata de maestrii germani timpurii, in particular Altdorfer si Cranach. In pasiunea lui fata de detaliile din natura, in desenul sau precis si in predilectia sa pentru culoarea locala, el are afinitati distincte cu Pre-Rafaelitii.

joi, 13 martie 2014

Bernhard Pothast - The Flower Basket

Bernhard Pothast - The Flower Basket
Bernhard Pothast (1882-1966) a fost un pictor olandez.

William Gale - Spring Flowers

William Gale - Spring Flowers
William Gale (1823-1909) a fost un pictor englez.

Gustave Courtois - The Flower Girl

Gustave Courtois - The Flower Girl
Gustave Courtois (1852–1923) a fost un pictor academic francez.

William-Adolphe Bouguereau - Esmeralda

William-Adolphe Bouguereau - Esmeralda

William Adolphe Bouguereau(30 noiembrie 1825 – 19 august 1905) a fost un pictor academic francez.
William-Adolphe Bouguereau s-a născut în La Rochelle, Franţa.
Student al Şcolii de arte frumoase din Paris (Ecole des Beaux-Arts), a câştigat Prix de Rome în 1850. Picturile sale realizate în genul realismului artistic, precum şi temele sale de inspiraţie mitologică l-au făcut extrem de popular, fiind unul din pictorii care a expus la constant la Salonul din Paris, de-a lungul întregii sale vieţi artistice. Deşi spre sfârşitul vieţii sale, pictorul însuşi a considerat că a căzut într-un fel de dizgraţie, în mare parte datorată opoziţiei sale constante curentului impresionist, în lumea contemporană există o reconsiderare a artei sale şi un nou val de apreciere îi înconjoară cele opt sute treizeci şi şase (836) de picturi finalizate.
William-Adolphe Bouguereau (30 noiembrie 1825 – 19 august 1905), pictor academic francez

Étienne-Adolphe Piot - A Basket of Flowers

Étienne-Adolphe Piot - A Basket of Flowers
Étienne-Adolphe Piot (1850-1910)a fost un pictor francez.

Samuel Sidley - Primroses and bluebells

Samuel Sidley - Primroses and bluebells
Samuel Sidley(1829-1896)a fost un pictor englez.

joi, 6 martie 2014

Eduard Veith - Winter Farewell

Eduard Veith - Winter Farewell 
Eduard Veith - Frühling, 1913
Eduard Veith - Pleasure Trip
Eduard Veith - Children At Play
Eduard Veith - Pussy Willow
Eduard Veith - Allegorical Scene

Eduard Veith (* 30 martie 1858in Neutitschein, Kronland Mähren - 18 martie 1925 in Wien) a fost un pictor austriac de peisaje, compozitie si portrete.

Eduard Veith (* 30 martie 1858 - 18 martie 1925), pictor austriac

Sărutul (The Kiss)

Constantin Brâncuși - Sărutul
Oscar Han - Sărutul
Auguste Rodin - The Kiss
Auguste Rodin - The Eternal Spring, c.1900
Antonio Canova - Psyche Revived By Cupid`s Kiss
Ignat Bednarik - Sărutul
Francesco Hayez - The Kiss (1859)
Gustav Klimt - The Kiss
Gustav Klimt - Liebe
Edvard Munch - Kiss by the Window, 1892
Edvard Munch - Kiss IV
Edvard Munch - Kiss

Edvard Munch - The Kiss (On the Shore), 1921

Edvard Munch - The Kiss
Henri de Toulouse-Lautrec - In Bed. The Kiss
Anders Zorn - The Embrace 1882-83
Carolus-Duran - Le Baiser
Auguste Toulmouche - Le baiser
Max Klinger - Kuss
Robert Delaunay - The Kiss 1922
Felix Vallotton - The Kiss, 1898
Felix Vallotton - Interior with Couple and Screen (Intimacy)
Édouard Vuillard - The Kiss
Vsevolod Maximovich - The Kiss, 1913
Konstantin Somov - The Kiss, 1914
Konstantin Somov - The Kiss (Silhouette), 1906
Kuzma Petrov-Vodkin - Youth (The Kiss).  1913
Pablo Picasso - The Kiss, 1925
Ary Scheffer - Faust and Marguerite in the Garden
Dante Gabriel Rossetti - King Rene`s Honeymoon
Dante Gabriel Rossetti - Roman de la Rose
Dante Gabriel Rossetti - The Boat of Love
Edward Burne-Jones - Love Among the Ruins
Daniel Maclise - Scottish Lovers,1863
Charles Webster Hawthorne - The Lovers
John Everett Millais - A Huguenot on St Bartholomew's Day (1852)
Paris Bordone - The Venetian Lovers
Paris Bordone - Allegory with Lovers
Pierre Auguste Cot - Spring
Pierre-Auguste Renoir - Lovers(Les amoureux)
William-Adolphe Bouguereau - The Proposal (1872)
Jean-Honoré Fragonard - The Stolen Kiss

Jean-Honoré Fragonard - The Stolen Kiss
Jean-Honoré Fragonard - The Happy Lovers

Jean-Honoré Fragonard - The Progress of Love. The Lover Crowned

Jean-Honoré Fragonard - The Progress of Love - The Meeting
John Everett Millais - The Black Brunswicker (1860)
John Everett Millais - The Crown Of Love 1875
Joseph Noel Paton - Hesperus
Nicolas Lancret - Lovers in a Landscape
Jean Baptiste Lecoeur - Heimliches Treffen
Francois Boucher - Lovers in a Park
Henri Martin - Lovers
Henri Martin - Les amoureux
Henri Martin - The Lovers
Henri Martin - Couple d'amoureux
Henri Martin - Brides walk under the apple trees
Henri Martin - Lovers at Spring
Émile Friant - The Lovers (Autumn Evening)
Jan Van Beers - A Love Match
Hans Grundig - Lovers
Otto Mueller - Liebespaar - ca 1914
Koloman Moser - Lovers, 1913
Egon Schiele - Lovers, Man and Woman
Egon Schiele - The Embrace
Marc Chagall - Lovers with Flowers
Marc Chagall - ‘Blue’ Lovers
Marc Chagall - ‘Green’ Lovers
Marc Chagall - ‘Grey’ Lovers
Marc Chagall - Lovers in the Lilacs

Marc Chagall - Lovers in the Lilacs
Marc Chagall - Bouquet with Flying Lovers c.1934-47
Marc Chagall - Lovers With three Candles
Marc Chagall - Lovers in the Moonlight  1938
Marc Chagall - Lovers in the sky of Nice, 1964
Marc Chagall - Lovers over Sant-Paul  1970 - 1971
Marc Chagall - Lovers near Bridge, 1948
Marc Chagall - Lovers in the Red Sky
Marc Chagall - Couple on a Red Background
Marc Chagall - Les Amoureux 

Marc Chagall - Les Amoureux de Vence

Konstantin Somov - Harlequin in love 1912

Konstantin Somov - Harlequin and a Lady
Konstantin Somov - Lovers With Fireworks
Konstantin Somov - Lovers
Konstantin Somov - Lovers in the Evening 1910
Louis Icart - Lovers
Peter Paul Rubens - The Garden of Love
Pietro Perugino - The Combat Between Love and Chastity
Paolo Veronese - Allegory of Love, I. Infidelity
Paolo Veronese - Allegory of Love, II. Scorn
Paolo Veronese - Allegory of Love, III. Respect
Paolo Veronese - Allegory of Love, IV. Happy Union


Sărutul (sculptura de Brâncuși), o sculptura din 1908 de Constantin Brâncuși, sculptor român 
The Kiss (pictura de Hayez), o pictura din 1859 de Francesco Hayez, pictor italian
The Kiss (pictura de Klimt), a 1907 o pictura de aur din 1859 de Gustav Klimt, pictor și decorator austriac
The Kiss (sculptura deRodin), o sculptura din 1889 de Auguste Rodin, sculptor, grafician și pictor francez
The Kiss (pictura de Munch), o pictura din 1897 de Edvard Munch, pictor norvegian
Love in art
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...