sâmbătă, 12 mai 2018

Dante Gabriel Rossetti (12 mai 1828 - 9 aprilie 1882), pictor pre-rafaelit englez(I)

Dante Gabriel Rossetti - Blanzifiore (Snowdrops)
Dante Gabriel Rossetti - Lady Lilith 1866-8
Dante Gabriel Rossetti - Monna Rosa
Dante Gabriel Rossetti - La Ghirlandata
Dante Gabriel Rossetti - La Pia de' Tolomei
Dante Gabriel Rossetti - Helen of Troy
Dante Gabriel Rossetti - The Blue Bower
Dante Gabriel Rossetti - The Blessed Damozel
Dante Gabriel Rossetti - The Day Dream
Dante Gabriel Rossetti - The Loving Cup
Dante Gabriel Rossetti - Venus Verticordia
Dante Gabriel Rossetti - Water Willow
Dante Gabriel Rossetti - Veronica Veronese.
Dante Gabriel Rossetti - Beata Beatrix, ca. 1864-70
Dante Gabriel Rossetti - Bocca Baciata 1859
Dante Gabriel Rossetti - Fair Rosamund, 1861
Dante Gabriel Rossetti - Girl at Lattice
Dante Gabriel Rossetti - Hanging the Mistletoe
Dante Gabriel Rossetti - Joli Coeur
Dante Gabriel Rossetti - La Donna della Finestra
Dante Gabriel Rossetti - La Ghirlandata
Dante Gabriel Rossetti - La Pia de' Tolomei

Dante Gabriel Rossetti - Lady Lilith 1866-8
Dante Gabriel Rossetti - Mariana (1870)
Dante Gabriel Rossetti - Monna Vanna, 1866
Dante Gabriel Rossetti - My Lady Greensleeves, 1863
Dante Gabriel Rossetti - Regina Cordium (1866)
Dante Gabriel Rossetti - The Blue Bower
Dante Gabriel Rossetti - 'Roman Widow' ('Ds Manibus') .
Dante Gabriel Rossetti - A Sea Spell
Dante Gabriel Rossetti - Alexa Wilding, 1877
Dante Gabriel Rossetti - Beatrice (1879)
Dante Gabriel Rossetti - Portrait of Elizabeth Siddal (1855)
Dante Gabriel Rossetti - Portrait of Elizabeth Siddal, 1854
Dante Gabriel Rossetti - Portrait of Maria Leathart
Dante Gabriel Rossetti - Self-Portrait, 1847Dante Gabriel Rossetti (12 mai 1828 - 9 aprilie 1882), pictor pre-rafaelit englez(II)


Dante Gabriel Rossetti (12 mai 1828, Londra - 9 aprilie 1882, Birchington-on-Sea, Kent) a fost un pictor şi poet englez, fondator şi repezentant de seamă al mişcării artistice cunoscute sub numele de "confreria prerafaeliţilor".Dante Gabriel Rossetti s-a născut în 1828 la Londra, ca fiu al unui emigrant italian, Gabriel Rossetti, personalitate cu vaste preocupări literare şi ştiinţifice. La botez a primit numele de Gabriel Charles Dante, mai târziu adoptă numele de Dante Gabriel, pentru a sublinia interesul său pentru poezie. Frate al poetesei Christina Rossetti şi al criticului literar William Michael Rossetti, se dedică încă din fragedă tinereţe literaturii, în special poeziei şi urmează King's College School, pe care însă o abandonează după patru ani. Interesul său pentru arta medievală italiană îl determină să se dedice picturii şi urmează cursurile Academiei de Desen sub îndrumarea lui Henry Sass, unde devine prietenul lui William Holman Hunt, apoi îşi continuă studiile cu pictorul Ford Madox Brown.
Împreună cu John Everett Millais şi William Holman Hunt participă la înfinţarea cercului prerafaelit, refuzând reproducerea mecanică a operelor manieriştilor care i-au succedat lui Rafael şi Michelangelo. Expune primele sale tablouri în 1849 la expoziţia londoneză "Free Exhibition". Critica îi este la început favorabilă. Întreprinde împreună cu Hunt o călătorie în Franţa şi Belgia. Vizitează Louvre-ul şi admiră lucrările lui Giorgione, Leonardo da Vinci şi Tiziano. În Franţa îl descoperă pe Ingres. În Belgia îi stârnesc admiraţia Van Eyck şi Memling.După întoarcerea la Londra, Rossetti o întâlneşte pe Elisabeth Siddal, care îi devine model şi pe care după zece ani o ia de soţie. Tablourile realizate în 1950 sunt atacate cu înverşunare de critici, de aceea Rossetti se hotărăşte să nu mai expună. Timp de aproape zece ani, execută desene şi tablouri mai mici, inspirate din operele lui Dante, Shakespeare şi "Legenda Regelui Arthur". Pictorul îşi vinde lucrările prietenilor săi, în primul rând lui John Ruskin, care îi devine prieten şi protector.
Către anul 1860, Rossetti este singurul care continuă să susţină idealurile mişcării prerafaelite. În 1855 începe să predea la Working Men's College, frecventat şi de Edward Burne-Jones. În 1859 se întoarce la pictura în ulei şi execută o serie de portrete de femei, portrete care devin sinonime ale stilului prerafaelit.
La 2 mai 1861, Elisabeth naşte un copil mort, iar în februarie 1862 moare şi ea, după ce luase o doză prea puternică de laudanum. În amintirea ei Rossetti pictează tabloul Beata Beatrix (1863). În acelaşi an, artistul pleacă la Paris pentru a vizita marea expoziţie retrospectivă a lui Delacroix. Acolo se întâlneşte cu Édouard Manet.
Din acest moment Rossetti ia parte la numeroase expoziţii, dar înce pe să sufere de ochi. În iunie 1972, afectat de o stare depresivă, Rossetti încearcă să se sinucidă. În decembrie 1881 paralizează parţial în urma unui atac cerebral. Moare la 9 aprilie 1882.
Dante Gabriel Rossetti (12 mai 1828 - 9 aprilie 1882), pictor pre-rafaelit englez

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...