joi, 8 iunie 2017

Sir John Everett Millais (8 iunie 1829 – 13 august 1896), pictor pre-rafaelit englez

John Everett Millais - Ophelia
John Everett Millais - Miss Eveleen Tennant
John Everett Millais - The Bridesmaid
John Everett Millais - A Beauty

John Everett Millais - Mariana
John Everett Millais - Mariana, 1851
John Everett Millais - Portia
John Everett Millais - Red Riding Hood
John Everett Millais - Sisters
John Everett Millais - The Blind Girl (1856)
John Everett Millais - The Farmer's Daughter
John Everett Millais - The Woodmans Daughter
John Everett Millais - Two Bairns
John Everett Millais - A Disciple 1895
John Everett Millais - A Maid Offering a Basket of Fruit to a Cavalier 1849
John Everett Millais - Joan of Arc
John Everett Millais - John Nevile Manners
John Everett Millais - Autumn Leaves
John Everett Millais - Rosalind In The Forest.
John Everett Millais - Leisure Hours, (1864)
John Everett Millais - The Boyhood of Raleigh(1871)
John Everett Millais - Sir Isumbras at the Ford (1857) 
John Everett Millais - Princess in the Tower
John Everett Millais - A Huguenot on St Bartholomew's Day (1852)
John Everett Millais - Mercy. St Bartholomew's Day, 1572
John Everett Millais - Peace Concluded, 1856 (1856)
John Everett Millais - John Ruskin (1853–54)
John Everett Millais - Self portrait

Sir John Everett Millais, Primul Baronet, PRA (8 iunie 1829 – 13 august 1896) a fost un pictor englez pre-rafaelit si ilustrator de carti. Millais s-a nascut in Southampton in 1829, intro  famlie instarita din Jersey. Talentul lui artistic i-a adus un loc la Royal Academy la o varsta fara precedent, 11 ani. Student fiind i-a cunoscut pe William Holman Hunt si Dante Gabriel Rossetti cu care a fondat Fratia Pre-Rafaelita (cunoscuta ca 'PRB') in septembrie 1848, in casa familiei sale de pe Gower Street, Bedford Square. Lucrarea lui Millais, "Christ In The House Of His Parents" (1850) a starnit multe controverse datorita portretului realistic al clasei municitoare, Familia Sfanta care lucra intrun atelier de tamplarie. Si lucrarile ulterioare au starnit controverse, insa nu atat de puternice. Millais a avut un succes popular cu "A Huguenot" (1852), care descrie un cuplu tanar pe cale de a fi despartit din cauza conflictelor religioase. Primele sale tablouri au fost realizate cu foarte mare atentie la detalii, demonstrand o munca laborioasa si indelungata, concentrat pe frumusetea si complexitatea naturii. In picturi ca de exemplu, Ophelia (1852) Millais a creat zone picturale dense si elaborate bazate pe integrarea elementelor din natura. Aceasta abordare a fost descrisa ca un fel de eco-sistem pictural. Acest stil a fost promovat de criticul John Ruskin, care le-a luat apararea   pre-rafaelitilor fata de criticii lor.Prietenia lui Millais cu Ruskin l-a introdus la sotia lui Ruskin, Effie, care i-a pozat curand pentru lucrarea "The Order of Release". Millais si Effie s-au indragostit unul de celalalt. Desi era casatorita cu Ruskin de cativa ani, Effie era inca virgina. Parintii ei au realizat ca ceva nu e in regula, iar ea a cerut anularea casatoriei.
In 1856, dupa ce casatoria ei cu Ruskin a fost anulata, Effie si John Millais s-au casatorit. Cei doi au avut opt copii. Dupa casatorie, Millais a inceput sa picteze intrun stil mai larg, ceea ce a fost considerat de catre Ruskin ca fiind o catastrofa. S-a argumentat ca acest stil s-a datorat nevoii lui Millais de a-si mari veniturile pentru a-si putea intretine familia numeroasa. Unii critici ca William Morris l-au acuzat ca vinde mult pentru a castiga popularitate si bogatie.Admiratorii lui, in contrast, au subliniat legaturile artistului cu Whistler si Albert Moore, precum si influenta asupra lui John Singer Sargent. Insusi Millais a argumentat ca devenind mai indraznet ca artist, putea sa picteze cu mai mult curaj, indrazneala. In articolul sau "Thoughts on our art of Today" (1888) ii recomanda pe Velázquez si Rembrandt ca modele de urmat pentru artisti.
 Millias a fost ales membru asociat al  Royal Academy of Arts in 1853, apoi a fost ales membru deplin in academie, unde a fost un proeminent si activ participant. I s-a acordat titlul de baronet in 1885, primul artist onorat cu un titlu ereditar. Dupa moartea lui Frederic Leighton in 1896, Millais a fost ales presedinte al  Royal Academy, insa a murit in acelasi an de cancer la gat. A fost inmormantat in catedrala St Paul.
Sir John Everett Millais (8 iunie 1829 – 13 august 1896), pictor englez pre-rafaelit
https://photos.google.com/album/AF1QipOojWn4IIKNlQbYIQiZvfMG9D9I-nS_c-hGKE2i

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...