joi, 21 decembrie 2017

Anne Vallayer-Coster (21 decembrie 1744 – 28 februarie 1818), pictoriță franceză

Anne Vallayer-Coster - Still Life of Pink Roses in a Glass
Anne Vallayer-Coster - Flowers in a blue vase, 1782
Anne Vallayer-Coster - Nature morte au vase de fleurs, nid d'oiseau et bourse, 1780
Anne Vallayer-Coster - Study Of White Hollyhocks

Anne Vallayer-Coster - Still-Life with Tuft of Marine Plants, Shells and Corals
Anne Vallayer-Coster - Bouquet of Flowers in a Blue Vase
Anne Vallayer-Coster - Flowers And Fruits
Anne Vallayer-Coster - Vase of Flowers with a Bust of Flora
Anne Vallayer-Coster - Fleurs dans un vase de verre
Anne Vallayer-Coster - Attributes of Painting, Sculpture, and Architecture
Anne Vallayer-Coster - Attributes of Music
Anne Vallayer-Coster - The Attributes of Gardening
Anne Vallayer-Coster - La Brioche
Anne Vallayer-Coster - La Jatte blanche
Anne Vallayer-Coster - Parsnips, a loaf of bread, eggs and a bottle on a stone ledge, 1774
Anne Vallayer-Coster - Nature morte aux pêches et gobelet d'argent
Anne Vallayer-Coster - Peaches, melons and grapes on a stone ledge (1772).
Anne Vallayer-Coster - Still Life with Peaches and Grapes
Anne Vallayer-Coster - Still Life with a Ham
Anne Vallayer-Coster - Still life With Lobster, 1781

Anne Vallayer-Coster - Still life With Lobster
Anne Vallayer-Coster - Still Life with Round Bottle
Anne Vallayer-Coster - A still life of mackerel, glassware, a loaf of bread and lemons on a table with a white cloth, 1787
Anne Vallayer-Coster - Still life with flowers and a book, 1775
Anne Vallayer-Coster - Still life with peaches
Anne Vallayer-Coster - Still with Grapes, 1786

Anne Vallayer-Coster - Portrait of Marie Antoinette
Anne Vallayer-Coster - Portrait of Marie-Adelaide-Louisa de France, called Madame Adelaide
Anne Vallayer-Coster - Portrait of an elderly lady with her daughter 
Alexander Roslin - The artist Anne Vallayer-Coster

Anne Vallayer-Coster (21 decembrie 1744 – 28 februarie 1818) a fost o pictoriță franceză. Renumita de la o varsta tanara, a cunoscut faima si recunoastere in cariera, fiind admisa la Académie Royale de Peinture et de Sculpture in 1770, la varsta de 26 de ani. In ciuda reputatiei negative pe care o avea natura statica in acea perioada, Vallayer-Coster a dezvoltat indemanare, in special in redarea florilor, curand atragand atentia colectionarilor de arta si a celorlalti artisti. Talentul ei “precoce si recenziile entuziasmate” au atras atentia curtii, iar Marie Antoinette a manifestat un interes special pentru picturile lui Vallayer-Coster. Nascuta in 1744 la Bièvre pe malurile Senei in Franta, Vallayer-Coster a fost una dintre cele patru fiice ale bijutierului familiei regale la Gobelines. In 1754, tatal Anne si-a mutat familia la Paris. Se pare ca Anne Vallayer-Coster nu a intrat in studioul vreunui pictor profesionist, insa a invatat dintro varietate de surse, inclusiv de la tatal ei, de la specialista in botanica Madeleine Basseport, precum si renumitul pictor marin Joseph Vernet.
Pe la 26 de ani, Vallayer-Coster nu avea inca un nume si nici un sponsor, ceea ce era un motiv de ingrijorare pentru ea. Fara tragere de inima, ea a trimis doua dintre naturile statice ('The Attributes of Painting' si 'The Attributes of Music') la Académie Royale de Peinture et de Sculpture, ca piese de receptie in 1770. In unanimitate a fost aleasa in Royal Académie dupa ce onorabilii academicieni i-au vazut picturile, devenind astfel una dintre cele patru femei acceptate in Académie inainte de Revolutia franceza.Acest moment de succes a fost insa umbrit de moartea tatalui ei. Imediat dupa aceea, mama ei a preluat afacerile familiei, iar Anne a continuat sa lucreze pentru a-si sprijini familia. Vallayer-Coster si-a expus primele naturi statice cu flori in 1775, iar dupa patru ani a inceput sa se bucure de protectia Mariei Antoinette. Cu legaturile ei de la Curte si presiuni din partea Mariei Antoinette, ea a primit spatiu la Louvre in 1781, ceea ce era neobisnuit pentru femeile artiste. In scurt timp dupa aceea, in prezenta Mariei Antoinette la curtea de la Versailles, ea s-a casatorit cu Jean-Pierre Silvestre Coster, un avocat instarit, parlamentar si membru respectat al unei familii puternice din Lorraine. Cu aceste titluri a venit si cel mai inalt rang al burgheziei, nobletea robei. A primit recunoasterea timpurie a carierei dupa ce a fost aleasa ca membru asociat si cu drepturi depline al  Royal Académie in 1770. Strategiile ei in initierea si sustinerea carierei sale profesionale au fost stralucitoare. Ea a fost exceptionala in calitatea de membru al Academiei in reusita unei cariere profesionale remarcabila la sfarsitul secolului al XVIII-lea, cand exista o rezistenta fata de femei in sfera publica si Académie. Vallayer-Coster nu a avut doar imaginea unei artiste virtuoase, dar si cea de diplomat si negociator priceput, constienta atat de interesul potential al patronilor cat si al sau, o pozitie neobisnuita pentru un artist femeie.
Anne Vallayer-Coster (21 decembrie 1744 – 28 februarie 1818), pictoriță franceză

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...