vineri, 20 ianuarie 2017

Paolo and Francesca

Dante Gabriel Rossetti - Paolo and Francesca da Rimini - Google Art Project
Dante Gabriel Rossetti - Paolo And Francesca Da Rimini

Dante Gabriel Rossetti - Paolo And Francesca Da Rimini
Dante Gabriel Rossetti - Paolo And Francesca
Anselm Feuerbach - Paolo and Francesca
Jean Auguste Dominique Ingres - Paolo and Francesca
William Dyce - Francesca da Rimini
Louis Rubio - Paolo and Francesca
Marie-Philippe Coupin de la Couperie -The Tragic Love of Francesca da Rimini, 1812
George Frederick Watts - Paolo and Francesca

George Frederick Watts - Paolo and Francesca
Gaetano Previati - Paolo and Francesca
Alexandre Cabanel - Mort de Francesca da Rimini et de Paolo Malatesta, ca. 1870
Gustave Doré -  Illustrations to Dante's Divine Comedy object 10 Butlin 812-10 The Circle of the Lustful Francesca Da Rimini
Gustave Doré - Dante Alighieri - Inferno - Plate 16 (Canto V - Francesca di Rimini II)
Gustave Doré - Dante Alighieri - Inferno - Plate 15 (Canto V - Francesca di Rimini)
Gustave Doré - Dante Alighieri - Inferno - Plate 17 (Canto V - Francesca di Rimini and her brother in law)

Francesca Malatesta da Rimini, fostă da Polenta da Ravenna, este fie un personaj real care a trăit în Evul Mediu în Italia, fie un personaj ficțional apărut pentru prima dată în opera lui Dante Alighieri în secolul al XIV-lea d.Hr. și răspândit apoi, începând cu secolul al optsprezecelea, în cultura occidentală. Este cunoscută în special pentru dragostea adulterină pe care a avut-o față de cumnatul ei, Paolo Malatesta.

Francesca da Polenta s-a născut la Ravenna în anul 1255. Era fiica lui Guido di Polenta, sau Guido al III-lea, stăpânul din Ravenna. In 1275 se căsătorește cu Giovanni Malatesta, zis si Gianciotto Malatesta Giovanni Malatesta s-a născut la Rimini în anul 1240. Era fiul lui Malatesta da Verucchio, sau "centenarul", stăpânul din Rimini. Familiile da Polenta din Revenna și Malatesta din Rimini erau printre cele mai importante din Romagna. Cele doua familii se aflau în război, iar nunta a fost făcută pentru a încheia o alianță între acestea. Francesca Malatesta da Rimini si Giovanni Malatesta da Rimini au împreuna doi copii - o fiica, Concordia și un fiu, Francesco. Orabile Beatrice și Paolo Malatesta da Rimini (presupusul amant al Francescăi din opera Commedia scrisa de Dante Aligheri și fratele mai mic al lui Giovanni Malatesta da Rimini) au și ei la rândul lor doi copii - o fiică Margherita și un fiu, Uberto. Dante Aligheri sugerează o posibilă poveste de dragoste adulterină între Francesca Malatesta da Rimini și cumnatul acesteia, Paolo Malatesta, dedicându-le acestora versurile 73-142 din cântul v din Divina Comedie. Poetul ne lasă să credem ca aceștia s-au îndrăgostit și au devenit amanți, implicându-se într-o relație adulterină. Francesca îi povestește lui Dante cum a început totul în timp ce citeau povestea lui Lancelot și Guinevere. Au fost uciși de Gianciotto după ce au fost surprinși împreună. Comentariul lui Boccaccio din 1375 asupra operei Commedia de Dante Aligheri: Pentru ca fata să fie de acord cu mariajul, dezavantajos ei (Giovanni Malatesta era născut cu o malformație congenitală și era mai in vârsta decat ea), Giovanni Boccaccio sugerează în comentariul său asupra operei Commedia din 1375, ca nunta s-a încheiat cu o procură, Giovanni Malatesta fiind înlocuit de Paolo Malatesta, fratele său mai mic și viitorul cumnat al Francescăi. Acesta nu a știut până a doua zi după nuntă că a fost de fapt înșelată. 

sursa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...