luni, 13 mai 2013

Ferdinand Hodler - Spring

Ferdinand Hodler - Spring
Ferdinand Hodler - The LilacFerdinand Hodler (14 martie 1853 – 19 mai 1918) pictor elvetian, unul dintre cei mai cunoscuti pictori elvetieni ai secolului al XIX-lea.
Hodler s-a nascut in Berna, fiind cel mai mare dintre cei sase copii ai familiei. Tatal sau,  Jean Hodler,  aducea un venit sărăcăcios  din meseria de dulgher; mama sa, Marguerite, provenea dintro familie de tarani.La varsta de 8 ani, Hodler si-a pierdut tatal si doi frati mai mici din cauza tuberculozei.Mama sa s-a recasatorit cu un pictor decorativ, insa a murit si ea de tuberculoza in 1867 .
Inainte de a implini 10 ani, Hodler a inceput sa-si faca ucenicia in pictura decorativa langa  tatal sau vitreg, ulterior fiind trimis sa-si faca ucenicia alaturi de un pictor    localnic,  Ferdinand Sommer. Primele lucrari ale lui Hodlerau fost peisaje  conventionale pe care le vindea turistilor si in magazine. In 1871, la varsta de  18 ani, a plecat pe jos la  Geneva  sa-si inceapa cariera de pictor.

Lucrarile de maturitate ale lui  Hodler au constat din peisaje, compozitii si portrete, lucrate cu un realism viguros. In 1875 a facut o calatorie in Basel, unde a studiat picturile lui Hans Holbein—in special  Dead Christ in the Tomb, care l-a influentat foarte mult in tema mortii. In ultima decada a secolului al XIX-lea, lucrarile sale  au dezvaluit o combinatie de influente de diferite genuri, incluzand simbolismul si  art nouveau. A elaborat un stil pe care l-a numit  Paralelism, caracterizat prin gruparea de figuri simetrice aranjate  in poze  care sugereaza ritualuri sau   dans.
A murit in 19 mai 1918 la Geneva lasand in urma o multime de lucrari neterminate care zugravesc orasul.
Ferdinand Hodler (14 martie 1853 – 19 mai 1918), pictor elvetian

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...